Latest Entries »

Followers

Monday, November 23, 2009

APA YANG CUKUP BAGI ORANG KAYA???

Akhbar baru-baru ini melaporkan rungutan dan aduan mangsa tanah runtuh Bukit Antarabangsa tahun lepas terhadap bantuan bulanan kerajaan yang tidak mencukupi.

Kerajaan Selangor memberikan bantuan kewangan bulanan RM1000 kepada 38 keluarga mangsa terbabit sejak April tahun ini. Tragedi awal pagi 6 Disember tahun lalu itu, telah mengorbankan lima nyawa dan memusnahkan 14 buah rumah di Taman Bukit Mewah, Bukit Antarabangsa.

Namun, mangsa terbabit tampil membuat aduan media menyatakan bahawa bantuan BULANAN Kerajaan RM1OOO adalah TIDAK MENCUKUPI. Sumber berita DISINI

Bengang saya baca laporan ini.

Isu bantuan kemanusiaan tidak menjadi masalah jika kita memberikan bantuan kepada orang yang memerlukan. Tetapi persoalannya,adakah bantuan kita itu bertempat dan dihargai???

Di awal bencana dahulu, sebuah Yayasan Islam telah membuat satu tabung khas untuk membantu mangsa-mangsa tersebut. Tabung tersebut meminta bantuan kewangan dan juga barangan harian daripada orang ramai.

Ya, saya akui, itu amalan murni dan langkah yang terpuji. Tetapi, cuba kita lihat kembali respons daripada mangsa yang terlibat. Kebanyakkan mangsa yang terlibat hanya mahu tinggal sementara di hotel!!! Tiada seorang pun yang sanggup tinggal di penempatan sementara di balairaya yang dibuka oleh kerajaan.

Tiada yang hendak merendahkan status mereka sebagai golongan elit. Namun, adakah bantuan kepada orang seperti ini wajar???

Bagi saya, nilaian RM 1000 sebulan itu sudah cukup besar jika digunakan secara 'sedar diri' dan berhemah oleh mereka. Kalau sudah menginap di hotel atau penempatan bertaraf hotel, macamana hendak cukup???

Buat masa sekarang, mereka menyewa di sekitar kawasan perumahan elit Taman Bukit Perdana, Apartment Beverly Heights dan Taman Tun Abdul Razak. Kadar sewaan mereka mencecah RM3,000 sebulan.

Dalam keadaan sudah ditimpa bencana pon, mereka masih bermewah-mewahan. Aduh!!! Memang tidak sedar diri!!!Mereka ke sana bukan kerana kemiskinan, tetapi kerana kemewahan. Mahukah mereka bantuan kita sekampit beras, sedangkan duit simpanan di bank ratusan ribu?

Mahukah kita berikan sehelai cadar, sedangkan selimut mereka bagaikan awan gemawan berapung sutera?

Sepadankah bantuan sebiji bantal, jika katil dan cadar mereka berjenama Rozel?

Mahukah mereka dengan bantuan kita, jika tilam kita setebal satu inci, sedangkan karpet mereka tebal tiga inci?

Mahukah mereka dengan pemberian perabot kita, kalau perabot mereka sama besar dengan ruang dapur rumah kita?

Mahukah mereka dengan pemberian selimut kita, kalau kain langsir mereka sepuluh kali ganda mahalnya?

Mahukah mereka dengan bantuan penempatan kita di balai raya, kalau hotel mewah tempat mereka menginap?

Mahukah mereka dengan bantuan kita, kalau daftar barangan mereka agar tidak dirompak, melebihi RM30 ribu?

Kesalkah kita tentang bantuan kita, kalau home teater di ruang tamu mereka, sama dengan belanja lima tahun anak kita ke universiti?

Kenapa tidak kepada mangsa banjir di Kelantan atau di Terengganu? Mereka yang ditimpa banjir di sana jauh lebih terdesak daripada golongan elit ini.

Mereka komplen kepada menteri, kita komplen kepada JKKK sahaja.

Kita tenggelam basikal atau motor Honda lampu bulat, sedangkan Mercedes mewah mereka hanya kemek di pintu kiri.

Kita tenggelam kebun sayur. Kita tenggelam ladang lembu. Mereka hanya tenggelam taman orkid sahaja...

Ingatlah... Bencana itu peringatan.
Bagi bantuan pon mahu merungut lagi. Aparahhh!!!

P/S : Memang orang kaya tidak pernah bersyukur dan berasa cukup. Tidak pernah sedar diri. Tapi bukan semua...

SUMBER:TENGKU IDHAM

0 comments: